Príslušníci bundeswehru opravujú cintorín vo Vyšnom Mirošove

03.09.2007 Svidník

Vyšný Mirošov 3. septembra (TASR) - Dovedna 14 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl bundeswehru začalo dnes opravovať vojenský cintorín z prvej svetovej vojny vo Vyšnom Mirošove v okrese Svidník.
Počas dvoch týždňov vybudujú základy pre oplotenie a spevnia plochy pohrebiska s telesnými pozostatkami približne 250 nemeckých, rakúsko-uhorských a ruských vojakov.
Brigádnici vo veku od 22 do 60 rokov sú príslušníci 63. dopravnej letky dislokovanej v meste Altduwenstieg. Táto jednotka je hlavným patrónom opravy miesta posledného odpočinku vojakov vo Vyšnom Mirošove. Prvá ich 11-členná skupina tu pracovala už pred rokom. Ako TASR informoval tajomník Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove Michal Bochin, práce by mali byť hotové po podobnej budúcoročnej brigáde.
Do Vyšného Mirošova prídu od 17. septembra na brigádu ešte 14 príslušníci 51. letky Immelmann z mesta Kroppe. Ani oni sa nezúčastňujú prvýkrát takýchto aktivít na východnom Slovensku. Pod ich patronátom sa v minulých rokoch podarilo opraviť a zasvätiť podobný cintorín v neďalekej obci Nižná Polianka v okrese Bardejov.
Projekt spolupráce medzi prešovským občianskym združením a Ľudovým zväzom starostlivosti o nemecké vojnové cintoríny trvá šiesty rok. Podľa Bochina počas oboch tohoročných turnusov by malo vzniknúť dielo za viac ako dva milióny Sk.
Bochin dodal, že ako po minulé roky, tak i v súčasnosti majú pracovné pobyty nemeckých profesionálnych vojakov aj kultúrno-spoločenský rozmer. Navštívia kultúrne a prírodné pamätihodnosti v Prešovskom kraji a budú hosťami leteckej základne v Prešove. Jeden deň by mali pracovať pri oprave cintorína nemeckí a slovenskí vojaci spoločne.
 

Vyberte región